• Gloria Victis!

          • 2022. október 21-e és 23-a között került megrendezésre Budapesten a Rákóczi Szövetség egyik, hanem a legnagyobb rendezvénye, az október 23-i forradalom megemlékezése, ami Gloria Victis néven már évek óta megtartanak. A mi iskolánk is meghívást kapott az eseményre, amit örömmel és a forradalom emléke előtti mély tisztelettel el is fogadtunk, és egy huszonegy fős diáksereggel elutaztunk anyaországunk fővárosába. A napunk a német rendező, Karsten Köhler által rendezett A néma forradalom c. filmmel kezdődöt, melyet megtekintettünk, és a filmet követően mi magunk is tehettünk fel kérdéseket a rendező úrhoz. A programokat további programok követték, így emelve a nap hangulatát, és az 56-os forradalmárok hőstetteit. A megemlékezés fáklyás felvonulással és a Bem téren lévő koszorúzással ért véget. Egy élmény volt jelen lenni! Dicsőség a hősöknek!

          • A szépkorú kollégáink fogadása

          • Egy kis sütemény és kávé mellé csak egy remek beszélgetőtárs kell egy kis délutáni kikapcsolódáshoz. Ez történt nálunk az iskolánkban is 2022. október 20-án, amikor is a szépkorú volt kollégáinkat és volt alkalmazottainkat fogadtuk. Az alsó tagozatos gyerekek egy kis meglepetéssel és előadással kedveskedtek nekik. A nagyon szép és tartalmas délutánunk után, már alig várjuk, hogy ismét találkozhassunk. Reméljük, mindenki nagyon élvezte! 

          • Felhívás!

          • Kedves szülők! Szeretnénk értesíteni Önöket, hogy november 3-án, 4-én és 10-én nem tudjuk biztosítani az iskolabusszal való beutazást Csucsomból, ugyanis ezeken a napokon az iskolabuszunk úszótanfolyamra viszi az ötödikes gyerekeket.
            Megértésüket köszönjük!

          • Nyílt napok Kassán

          • 2022. október 18-án és 25-én Kassán jártunk a kilencedikesekkel, s ha már meglátogattuk ezt a csodás várost két alkalommal is, ki nem hagyhattuk a Márai Sándor Gimnázium és a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola nyílt napjait. Igaz lehet, hogy sok kérdőjel merülhet még fel kilencedikeseink iskolaválasztása terén, de az biztos, hogy a gyerekek sok élménnyel térhettek haza mindkét iskolából. Bölcs és sikeres döntést kívánunk nekik! 

          • Kézműves foglalkozások

          • 2022. október 18-án a Gömöri Művelődési Központban jártunk az ötödikes, hatodikos és hetedikes gyerekekkel, ahol rengeteg élményt gyűjtöttünk. Ugyanis a gyerekek elmerülhettek a különböző kézműves alkotásokba. A foglalkozás végére szebbnél szebb produktumok születtek, amiket magukkal is vihettek. Nagyon büszkék vagyunk az ügyeskezű gyerkőcökre!

          • Fábry Zoltán-kiállításon jártunk a gyerekekkel

          • 2022. október 13-án a Galériában jártunk, ahol a gyerekekkel is megnéztük a Fábry Zoltán életútját bemutató kiállítást és meghallgathattunk egy előadást a stószi remetéről. 
            Köszönjük a lehetőséget!

          • Jótékonysági bál

          • Kedves mindenki, ezúton is szeretnénk meghívni Önöket 2022. november 26-án megrendezésre kerülő Jótékonysági bálra, amelyet a Szülői Szövetség szervez. Várunk mindenkit sok-sok szeretettel a Történelmi Városházán. További információt a képen látható meghívón találnak.
            Bálozzunk egy jót! 

          • Októberi könyvek rendelhetősége

          • Kedves Mindenki. Októberben is lehetőségük van ajándékkönyveket rendelni gyermekeik, ismerőseik, barátaik számára. A legkisebbek puzzle könyvet lapozgathatnak/rakhatnak ki, a matricás foglalkoztatók örömmel töltik fel az alsó tagozatos gyerekeket, Mátyás királyról és a világ állatairól biztosan szívesen olvasnak a nagyobbak is. A felnőttektről sem feledkeztünk meg - süthetnek, gyógyíthatnak növényekkel... A rendelést Hegedüs Zsuzsa nevelőnőnél lehet jelenteni a hónap végéig. Köszönöm szépen.

          • Adománygyűjtés eredménye

          • Ahogy arról már a múltkor beszámoltunk, a "Biela Pastelka" szlovák civilszervezet által kezdeményezett adománygyűjtésben vettünk részt mi is. Most megkaptuk a szervezettől az elismerő és köszönő oklevelet. Nagyon szépen köszönjük az adakozóknak az adakozást, a gyűjtésben résztvevőknek pedig az önzetlen segítséget! Büszkék vagyunk rátok!

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlasy

          • 2022. október 12., Városháza: A Matica Slovenská által megszervezett mesemondó versenyen vettünk részt, amin diákunk, Beník Róbert egy fantasztikus 5. helyezést ért el. Nagyon büszkék vagyunk rá és a szép eredményére! Továbbá szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárának a felkészítést!

          • A közlekedési pályán voltunk

          • 2022.október 12-én, szerdán, napköziseinkkel rendhagyó órát tartottunk a városunk közlekedési pályáján, ahol a rendőr bácsiknak a segítségével kipróbálhattuk, megtapsztalhattuk és megtanulhattuk a biztonságos közlekedéshez szükséges szabályokat. 

          • Az Alföldön jártunk

          • 2022. október 9-12.: Iskolásainknak csodálatos élményben volt részük az elmúlt napokban. Sikeres projektünk végre megvalósult és eljutottunk Csongrád megye székhelyére Szegedre és Ópusztaszerre. Talán nem is kell mondanunk, hogy rengeteg programot biztosítottak az anyaországi szervezők, s a gyerekeink minden egyes pillanatát imádták. Nem is csodáljuk már, hogy Petőfi Sándort miért is varázsolta el "az Alföld tengersík vidéke". Minket is szintén hatalmába kerített a vidék varázsa. Ezt a képeinken is láthaják: 

          • Az aradi vértanúkra emlékeztünk

          • 173 évvel ezelőtt Aradon kivégeztek 13 magyar honvédtisztet, akik szent célul tűzték ki maguk elé a magyar szabadság kivívását az osztrák elnyomás alól. Az 1848/1849-es szabadságharc leverését követően, a megtorlás joga Julius Haynau kezébe került. Ő volt az aki elrendeltette azok kivégzését, akiknek az emlékét is ki szerette volna törölni a történelemből.
            Habár a kivégzések megtörténtek, az aradi vértanúk emléke egy kicsit sem fakult, sőt a diákjaink ezen az éven is megemlékeztek az iskolánkban október 6-án és ugyanezen a napon Szörcsey Antal honvéd százados sírjánál is. Majd október 9-én a református templomunkban is az istentisztelet keretén belül. Köszönjük André János Péternek, Lengyel Leventének, Lörincz Csongornak, Tisza Istvánnak és Híres Szabolcsnak a méltó megemlékezést! 
                                                                                      Gloria Victis! 

          • Tűzoltó bemutató és verseny a Bányászok terén

          • 2022.október 4-én a felső tagozatos gyerekekkel elindultunk a Bányászok terére, ahol egy többcsapatos versenyen keresztül betekintést szerezhettünk a tűzoltók mindennapjaiból.
            Pontosabban egy autóbaleset rekonstruálását láthattuk, amin keresztül megmutatták a versenyzők, hogyan kell biztonságosan kimenteni az embereket és miképp kell biztosítani az állapotukat. Nagyon tanulságos nap volt. Ilyenkor jövünk rá, hogy bizony a nagybetűs hősök köztünk élnek. 

          • Vendégsében járt nálunk a közkedvelt Kuttyomfitty Társulat

          • 2022.október 3-án iskolánkba érkezett a gyerkeink körében is közkedvelt Kuttyomfitty Társulat, akik Garay Az obsitos című művében szereplő János Háry János történetét mutatták be. A gyerekek nagyon élvezték az előadást, pláne azért is, mert ők is részesei lehettek a történet elmesélésében és bemutatásában. Nagyon élveztük. Sokat kacagtunk, sokat énekeltünk. És az előadás végére mi is kicsit Háry Jánosok lehettünk. Köszönjük a társulatnak az ajándékot és az élményt egyaránt. Reméljük jönnek még hozzánk! A gyerkek nagyon várják. 

          • "A mesék világa, melyet én bejártam, színekben pompázó világ." (Benedek Elek)

          • A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy népmesék fennmaradjanak, és a mesékben lévő bölcsességek továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A Magyar Népmese Napja szeptember 30-ára esik, nem véletlenül. Ugyanis ekkor ünnepeljük, nagy mesemondónk, Benedek Elek születésnapját is.
            Ezért az iskolánkban 2022. szeptember 30-án, pénteken, egy fergeteges napot rendeztek az alsó tagozaton a gyerkőcöknek. Volt minden, mint egy remek mesében.
            A napot a gyerekek az osztályaikban kezdték meg, ahol a tanító nénik egy gyönyörű népmesét olvastak fel. A gyerekek tátott szájjal hallgatták a felolvasást. Ezután a tornaterembe vettük az irányt, ahol Irénke tanító néni egy csodás, interaktív előadást tartott a Magyar Népmese Napjáról és Benedek Elekről. Ezt követően jött csak a móka, ugyanis csoportokra osztották a gyeregsereget, s miután mindenkinek a csoportját a csoportvezetők elnevezték, osztályonként várta őket az ötletesebbnél ötletesebb feladatok tárháza. A gyerekek pontokat kaptak a teljesítményükre, melyet később egy táblázatban kiértékeltek a tanító nénik. 
            A nap a Meseszínház előadásával zárult a tornateremben, ahol a Badin házaspár varázsolta el előadásukkal a gyerekeket. Ezúton szeretnénk megköszönni minden egyes résztvevő osztályfőnökönek, tanító néniknek és előadóknak a nagyszerű munkájukat, mellyel ilyen fergeteges napot állítottak össze! Köszönjük, egy élmény volt!